Rólunk

2018-ban ünnepeltük a 35. születésnapunkat!

Cégünk a Metaplast Kkt. nagypontosságú fogaskerekek gyártásával foglalkozik, mely nem csak egy foglalkozás, hanem egy igazi hivatás a tulajdonosok oldaláról. Vállalkozásunk Metaplast GMK néven 1983-ban alakult, mint családi vállalkozás. Ezt a családi jelleget most is – féltve – őrizzük.

Cégünk filozófiája – fő fókusza – mindig a minőségi gyártás volt, fejlesztéseink minden esetben a minőség magasabb szintre emelését, a végső Vevők álmainak megvalósítását és lehetőség szerinti túlszárnyalását célozták meg.

Benne voltunk az első 600 cégben, amely megszerezte az ISO minősítést. A kezdetek óta több cég minősített beszállítója vagyunk – BMW Traditionel, GE Hungary, Knorr-Bremse, Robert Bosch, VW Group, ZF Friedrichshafen, ZF Hungária Kft. -, s Partnereik száma a hosszú évek alatt csak gyarapodott. Referencia listánkon láthatnak egy teljesebb listát. Természetesen vannak olyan Vevőink is, kinek kilétét nem fedhetjük fel.

Fő profilunk fogköszörült kivitelű belső és külső fogazású termékek gyártása, DIN Q3-tól az egyedi – akár prototípus – gyártástól egészen a nagy szériás termelésig. Termékeink skálájába mesterkerekek, zajvizsgáló kerekek, CNC fogazatsorjázó szerszámok, metszőkerekek, fogazat görgőző szerszámok, fogaskerekek (egyenes és ferde), csigák, csigakerekek, lánckerekek, bordás szíjkerekek tartoznak. Ezen kívül foglalkozunk adott munkadarabhoz szerszám tervezéssel, illetve hajtásláncok tervezésével is.

Gépeink és szerszámaink magas szintű minőségének, valamint szakembereink szakmai felkészültségének révén képesek vagyunk angol, valamint amerikai szabványoknak megfelelő termékek gyártására is. Speciális igény esetén szerszámot is tudunk készíteni az adott termék legyárthatósága érdekében. Termelésünk 70 %-a exportra kerül, főbb megrendelőink Németországból, Ausztriából, Svédországból kerülnek ki. Gyártmányaink főként hajtóművekbe, szerszámgépekbe, sebességváltókba, élelmiszeripari-, és mezőgazdasági gépekbe kerülnek beépítésre sokat életét téve gördülékennyé. 

Gyártási határidő kiszámítása esetén figyelembe vesszük Vevőink igényeit, és megpróbáljuk ezeket lehetőség szerint maximálisan kielégíteni.

Ha már sehol sem vállalták, hozza el hozzánk!

Nézzen be hozzánk, a kávénk nem túl rossz!

Fejlődés nagy lépései

1992-1996: magasabb minőségi szintre emelkedés

Felismerve a belső piacok változásait, a nyugati Vevők irányába történő nyitás szükségességét megvásároltuk az első – Klingelnberg PNC40   típusú – mérőgépet, mely a tulajdonunkba került Maag SD32XK fogköszörű gépen készített minőség dokumentálása által lehetővé tette a rendszerváltás körüli időszak válságának túlélését, nyugati partnerek megnyerésének esélyét.

1998: ISO 9001

A legelső támogatást a Magyar Államtól kaptuk 1998-ban ISO9001-es minőségbiztosítási rendszer kiépítésére és bevezetésére. Elegendő anyagi fedezettel és szaktudással mi magunk nem rendelkeztünk. Az ISO minőségbiztosítási rendszer tanúsíttatása által kinyíltak az ajtók számunkra különböző nyugati cég (BMW Traditionel, Giddings&Lewis GmbH, Voith GmbH, Global Sourcing GmbH) irányába. Az innen kapott és folyamatosan bővülő Vevői kör megrendeléseinek, és a folyamatos műszaki fejlesztések eredményeképpen tudtuk eredménytartalékainkat félretéve megalapozni egy saját telephely vásárlását először Budapesten, majd később a jelenlegi helyszínen- Tökölön.

2010: VW beszállítói státusz

A Volkswagen konszern keresett meg bennünket néhány alkatrész gyártása kapcsán, melyek előfeltétele volt egy részletes minden területet átfogó szállítói audit. Ezt sikeresen zártuk 2010-ben, majd ismétlő auditként 2012-ben.

ISO 14001

Ezen beruházás nagyban növelte megítélésünket a Megrendelőink körében, de mindez nem lett volna elég, ha emellett a technológiai és a környezetvédelmi fejlesztéseket nem folytatjuk tovább. Ezért egy újabb pályázat keretében (KMOP-1.2.1-11/B-2012-0059 azonosító számú projekt) egy technológiai ugrást lehetővé tevő gépberuházást és a környezetvédelem érdekében az ISO 14001-es rendszer került kiépítésre.

EMAS bevezetése

A legfejlettebb és legszigorúbb környezetirányítási és környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő EMAS rendszer saját igényünk és finanszírozásunk keretében került bevezetésre a fent megnevezett, MAG Zrt által vezetett projekttel egy időben.

2012: ZF konszern – szabad beszállítói státusz szerelősorra

ZF Hungária Kft. elődjének – Csepel Autó – kezdetektől beszállítói voltunk, így a nagy lépés számunkra a szabad beszállítói státusz megszerzése volt a világ összeg ZF gyáregysége irányába. A minőségi fejlesztéseink lehetővé tették egy olyan késztermék komplett gyártását, mely a ZF Hungária Kft. részére került szállításra összeszerelő sorra. A speciális karakterisztikával rendelkező alkatrészt szériában gyártottuk Partnerünk számára, szigorú autóipari elvárásoknak maximálisan megfelelve.

2013: 30 évesek lettünk

Cégünk 2013-ben ünnepli 30. születésnapját. Mint ahogy a fent leírtakból is látható hosszútávra tervezzük cégünk működését. Ezt szolgálják a beruházásaink és fejlesztéseink.
A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy 7 ember már cégünktől ment nyugdíjba, illetve 20 családnak adunk biztos megélhetést.

2018: Új ISO szabványok szerinti sikeres tanúsítás és ZF Friedrichshafen audit - 90%

A szabad beszállítói státuszon kívül egy nagyon fontos lépés a Vevők által támasztott és folyamatosan továbbfejlesztett és bővített igényeknek való mindenkori megfelelés. A

Az új ISO szabvány alapján történt sikeres tanúsítás mellett 2018-ban egyik fő publikus Vevőnk által lefolytatott auditon 90%-os eredményt értünk el, ami azon tény figyelembevételével, hogy nem ISO TS szerinti rendszert működtetünk és sokféle egyedi tételt gyártunk nagyon örömteli elismerése a fejlesztéseinknek.

2019: jelentős műszaki fejlesztés

Vásároltunk egy 5 tengelyes OKUMA megmunkáló központot, mely lehetővé teszi új termékcsoportok és technológiák bevezetését. Ezen felül jelentős lépéseket tettünk a meglévő mérőszoba fejlesztésével kapcsolatban egy Mitutoyo 3 koordinátás mérőgépet és egy Wenzel WGT600 fogaskerék mérő centrumot.

2020 További fejesztések éve

Fejlesztéseink főként a meglévő géppark további szakmai színvonalának emelését célozták, egyben a meglévő színvonal további emelését és újabb technológiák bevezetését:  KAFO CV-7A – vertikális megmunkáló központ, Mahr konturográf, felület érdessség mérő berendezés

Metaplast Facts book

Fájlméret: 9MB

A letöltéshez javasolt WiFi kapcsolat használata!

A fájl megtekintéséhez használjon az Adobe® Reader vagy egyéb PDF olvasó programot.